• 0(535) 931 0 322
  • drtahsinturunc@yahoo.com
  • Seyhan/Adana
Cinsel Sağlık
Penis Eğriliği ve Peyronie Hastalığı

Penis Eğriliği ve Peyronie Hastalığı

PENİS EĞRİLİĞİ VE PEYRONİE HASTALIĞI NEDİR?

Penis eğriliği, adından da anlaşılacağı gibi penisin sertleşme esnasında ortaya çıkan normalden daha fazla eğri olması halidir. Erişkinlerde penis eğriliği görülme sıklığı %0.4 ile ?rasındadır. Penis eğriliği ya doğuştan itibaren vardır ya da daha sonra bazı etmenlere bağlı gelişmiş olabilir. Penis eğriliği her yöne doğru (sağa, sola, yukarı ve aşağı) olabilir. Doğuştan değil daha sonra ortaya penisteki eğilmeyi ilk tarif eden Fransız cerrah François Gigot de la Peyronie (1678-1747) olduğu için erişkinlerde daha sonra ortaya çıkan penis eğriliğinin adı tıp literatüründe ʺPeyronie Hastalığıʺ olarak bilinir.

PENİS EĞRİLİĞİ TANISI NASIL KONUR?

Penisteki eğriliğin teşhisi kolaydır. Sertleşmiş haldeki penisin eğri halde görülmesi teşhis için yeterlidir. Erkeklerde penisin sertleşmiş halde (ereksiyon halinde) karşıya doğru bakar ve biraz da yukarı doğru hafif bir eğriliğin olması beklenir. Penis eğriliği olan hastalarda penis daha çok ön tarafa (yere doğru) eğrilebilirken eğrilik yukarı ve her iki yan tarafa doğru da olabilir. Hafif eğrilikler sorun teşkil etmezken ciddi eğrilikler cinsel birlikteliği zorlaştırır, cinsel ilişkide rahatsızlık verir ve buna bağlı psikolojik bozukluklara bile neden olabilir. Genellikle ereksiyon esnasında penisi 30 dereceden fazla eğri olan kişilerde daha çok sorun yaşandığının bilinmesinde fayda vardır. Penisin özellikle yukarı, sağa veya sola hafif eğriliği normal kabul edilebilir. Eğrilik cinsel ilişkiye girmeyi engelliyor, ilişki sırasında kişinin kendisine veya karşı tarafa acı veriyorsa tedavi edilmelidir.

NEDEN OLUŞUR?

Sonradan gelişen ve Peyronie Hastalığı olarak adlandırılan penis eğriliğinde hastalık nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bununla beraber bu hastalıkta daha çok suçlanan mekanizma; penis zarının uğradığı travma sonrası anormal iyileşmeye bağlı geliştiği yönündedir. Penisin dış zarı, sertleşme esnasında ileri derecede incelir ve bu incelme ile beraber sertleşme için gerekli olan kan peniste toplanmış olur, ayrıca peniste biriken kan penis içindeki küçük odacıklarda birikerek sertleşme sağlanmış olur. Sertleşmiş bir peniste incelmiş olan penis zarının ilişki esnasında yapılan ters bir harekete bağlı yırtılması, yırtılan tarafta kan birikmesine, zarın bütünlüğünün bozulmasına, zamanla travmaya uğrayan yerin anormal iyileşmesi sonrası bu seviyede sertlik ve kireçlenme ile birlikte penisin bu tarafa doğru eğrilmesi mümkün olabilir. Bazen peniste birden fazla düzensiz sert plaklar görülebilir. Şişmanlarda, sigara içenlerde, erkeklik hormonu düşük olanlarda, şeker hastalarında, hipertansiyonu olanlarda ve sertleşme sorunu olanlarda Peyronie hastalığı daha sık görülmektedir. Halk dilinde peniste kireçlenme olarak tarif edilen bu sorun, hastalardaki bazı damarsal sorunlar ve vücudun savunma sistemindeki problemlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Peyronie hastalığı geliştikten sonra penis, penis zarında sorun olan tarafa doğru eğrilebilir.

Peyronie hastalığının 2 dönemi vardır. Bu iki dönemde yapılması gereken tedaviler birbirinden farklıdır. Erken dönem diye adlandırılan dönem peniste eğrilik geliştikten sonra 6 ile 18 ay arasında sürmektedir. Bu dönemde penisteki eğrilik devam eder, şekil bozukluğu mevcut olandan daha kötüye de gidebilir, çok sık olmasa da peniste bu aşamada kısmen eğrilikte azalmalar da görülebilir. Bu aşamada kişide sertleşme esnasında ağrı, ilişkiye girerken kişinin penisinin eğri olmasına bağlı karşı tarafın duyduğu ağrı ve sertleşmede yetersizlik sorunları da görülebilmektedir. Kişi, bu aşamada penisine eliyle dokunduğu zaman penis dış zarındaki sert dokular eline gelebilir.

  Peyronie hastalığındaki ikinci dönem ise geç dönemdir. Bu dönemde eğrilik belirli bir seviyede kalır ve genellikle ilerlemez. Fakat, kum saati deformitesi adını verdiğimiz özellikle eğriliğin olduğu tarafta penis incelip boğum yapabilir, bu deformite varsa bu durumda hastamızda sıklıkla peniste yetersiz sertleşme de olabilir. Bu dönemde bazen eğrilik çok belirgin olabilir ve ereksiyon olsa bile cinsel birleşme mümkün olmayabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

العربيةEnglishTürkçe
Randevu Ve Detaylı Bilgi İçin