• 0(535) 931 0 322
  • drtahsinturunc@yahoo.com
  • Seyhan/Adana
Cinsel Sağlık
ERKEN BOŞALMA

ERKEN BOŞALMA

Erken Boşalma

Erken boşalma nedir?

Erken boşalma, toplumumuzda sık görülen bir sağlık sorunudur. Tanımı ile ilgili ortak bir görüş olmamakla birlikte peniste sertleşme olduktan sonra meninin istem dışı penis dışına çıkması olarak ifade edilebilir. Bu sorun, bazı kişilerde kişi kendini bildi bileli var iken bazı kişilerde ise daha sonra ortaya çıkabilmektedir. Erken boşalmanın bilimsel tanımı şu şekilde yapılmaktadır; ilk ilişki deneyiminden itibaren var olan, ya da daha sonra ortaya çıkan, süreklilik gösteren, penisin cinsel ilişki için vajinaya girdiği anda, ya da vajinaya girdikten sonra 1 ya da 2 dakika içerisinde meninin istem dışında orgazm sonrası penis dışına çıkması olarak tanımlanır. Mevcut olan bu durumdan kişinin ya da eşinin de rahatsız olması ve bu sorunun en az 6 aydır var olması beklenir. Ülkemizde erken boşalma görülme sıklığı yaklaşık ’dir. Eş zamanlı olarak peniste sertleşme sorunu ile beraber de sık görülebilmektedir.

Erken boşalma türleri

Erken boşalmanın en sık bilinen iki türü vardır. Bunlar;

1- Yaşam boyu erken boşalma: İlk cinsel ilişkiden beri, bütün cinsel partnerlerle var olan ve 1-2 dakika gibi kısa bir süre içinde gerçekleşen boşalma olarak tanımlanır.

2- Daha sonra ortaya çıkan erken boşalma: Öncesinde erken boşalma şikâyeti olmayan kişilerde sonradan ortaya çıkan ve süresi yaşam boyu erken boşalma kadar kısa olmayan boşalma olarak tanımlanır. Genellikle altta yatan bedensel bir nedene bağlı ortaya çıkmaktadır.

Yaşam boyu erken boşalmaya göre daha sonra ortaya çıkan erken boşalmanın tedavisini yapmak daha kolaydır.

Nedenleri

Hastalığın nedenlerini bilmek için hastalardan ayrıntılı bir cinsel öykü almak önemlidir. Bu öyküde erken boşalmanın ne zaman başladığı, cinsel deneyim zamanı, cinsel deneyim ile ilgili yaşanan olumsuzluklar, aile yaşantısı, depresyon, ekonomik sıkıntılar,yoğun iş stresi olup olmadığı, erken boşalma süresi, erken boşalmanın hastaya vermiş olduğu stres ve eşinin durumu ve eşinin bu duruma vermiş olduğu tepki de sorgulanmalıdır. Erken boşalmanın kesin bir nedeni gösterilememiş olmakla birlikte özellikle penis başındaki aşırı hassasiyetin bu sorunu arttırdığı bilinmektedir. Bir kişi kendini bildi bileli erken boşalıyorsa bu sorunun psikolojik nedenlere bağlı olma ihtimali yüksektir. Psikolojik nedenlere bakıldığı zaman erken yaşta cinsel ilişkiye girmek, ilk cinsel ilişkinin olumsuz sonuçlanması, orgazma ulaşmada acele edilmesi, cinsellikten duyulan suçluluk hissi, ön sevişmenin çok kısa olması gibi nedenler ön plana çıkmaktadır. Ayrıca aşırı heyecan, kendinde yetersizlik hissetme ve depresyon gibi sorunlar da psikolojik açıdan erken boşalmaya neden olabilirler. Psikolojik ya da bedensel nedenlere bağlı ortaya çıkan peniste ereksiyon sorununun da erken boşalmaya yol açması beklenir. Bazı bedensel sorunlar da erken boşalmaya neden olabilirler. Bunlar; şeker hastalığı, bazı hormonal bozukluklar (özellikle tiroid hormon yüksekliği), sinir sistem ile ilgili hastalıkları (multiple skleroz gibi), prostat ve üreme kanallarının müzminleşmiş iltihapları ve kalıtımsal nedenlerdir.

Tedavi

Erken boşalma tedavisindeki amaç, ilişki esnasında penisin vajina içerisindeki süresini uzatmak, boşalma üzerinde kontrol hissi kazandırmak ve tatmin edici cinsel ilişki yaşamayı kapsamaktadır. Burada en önemli tedavi metodu davranışsal tedavilerdir. Bu tedavilerde farklı tekniklerden yaralanılarak erken boşalma sorunu giderilmeye çalışılır. Davranışsal tedavilerde kişiden ön sevişme periyodunu mümkün olduğunca uzun tutması ve erken boşalmayı engelleyen yöntemleri öğrenmesi istenir. Bu yöntemlere arasında en etkili olanları dur-başla (stop-start) ve penis sıkma yöntemleridir. Bu yöntemlerin ayrıntıları, tedavi veren hekim tarafından hastalara anlatılacaktır. Ayrıca düzenli bir cinsel hayatın da erken boşalmayı azalttığı bilinmelidir.

Özellikle kişilerde kendilerini bildi bileli erken boşalma sorunu varsa ve henüz cinsel ilişkinin başında iken erken boşalma oluyorsa davranışsal tedaviler yeterli değildir. Bu tedavilere penisteki aşırı hassasiyeti azalmak amacıyla prezervatif kullanmak, penisteki hassasiyeti uyuşturucu özelliği olan jeller (seçilmiş bazı hastalarda) ve hap tedavileri de verilmelidir. Bu tedaviler ile ilgili ayrıntılar Ürolog-Androloglar tarafından hastalara verilecektir. Eğer kişilerde sertleşme problemi de varsa hastalardan sertleşme sorununa yönelik ilaç tedavilerini de almaları istenmektedir. Ayrıca, hastaların düzenli takiplerinin yapılması ve kontrollere gelmelerinin sağlanması da tedavide başarıyı arttıracaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

العربيةEnglishTürkçe
Randevu Ve Detaylı Bilgi İçin