KALSİYUM OKZALAT TAŞI RİSKİNİ AZALTMAK İÇİN NE YAPILABİLİR?
Günlük ortalama 3 litre su içmelisiniz ya da günlük en az 2 litre idrar çıkarmanız gerekir
Okzalat içeren yiyeceklerden uzak durun (İdrarda okzalat atılımını arttırarak taş oluşturabilirler)
Okzalat içeren yiyecekler: Başta ıspanak olmak üzere yeşil yapraklı sebzeler, Susam, Kabuklu kuru yemişler, Çukolata, Kakao, Çay, Fındık, Fıstık, Çilek, Bamya
Hayvansal içerikli protein alımınızı azaltın (Günlük 1gram/kilogramı geçmemeli, böylece idrarda kalsiyum ve okzalat azalır, taş oluşumunu engelleyen sitrat ise artar)
Tuz alımını azaltın (Günde 3 gramı geçmeyin, tuzun az alınması idrarda kalsiyum atılımını azaltır ve sitrat atılımını arttırır)
Lifli gıdalar alın.
Fazla vitamin C almaktan kaçının (Günlük 1 gramı geçmeyin, yoksa idrarda okzalat atılımınız artar)
Kalsiyum içeren gıdaları (Süt, yoğurt, tereyağ, peynir, ayran) azaltmayın, eğer bu gıdaları azaltırsanız bağırsaklarınızda kalsiyum, taşa oluşumuna yol açan okzalatı bağlayamaz ve idrarda okzalat artar, fakat fazla kalsiyumdan da kaçının.
Doktorunuz eğer tavsiye ederse Potasyum Sitrat etken maddeli ilacı kullanabilirsiniz.
Taşlarınızdan birini analiz için muhakkak Maden Tetkik Arama Enstitüsüne (MTA) gönderin.
Eğer bünyeniz sürekli taş oluşturuyorsa 24 saatlik idrar toplayın, idrarınızda taş oluşturan maddelerin analizini yaptırmak için doktorunuza başvurun.
SİSTİN TAŞI RİSKİNİ AZALTMAK İÇİN NE YAPILABİLİR?
Bu cins taşın tekrarlama riski yüksektir.
Günlük ortalama 3-4 litre su içmelisiniz ya da günlük en az 2-3 litre idrar çıkarmanız gerekir. Su ile birlikte meyve suyu da içilebilir.
Et, kümes hayvanları, balık ve süt ürünlerinden uzak durun (içlerinde methionin fazla bulunur ve taş oluşturma riskini arttırır).
Tuz alımınızı azaltın.
Okzalat içeren yiyecekleri de mümkünse az tüketin (çay, yeşil yapraklı sebzeler, susam, kabuklu kuru yemişler, çukolata, kakao, fındık, fıstık, çilek, bamya).
Doktorunuz eğer tavsiye ederse Potasyum Sitrat etken maddeli ilacı kullanabilirsiniz (idrar ph’sının yükselmesi gerekir, tercihen idrar ph’sı 7.5’un üstünde olmalı).
Doktorunuz eğer tavsiye ederse D-penicilamin+B6 vitamini, alfa merkaptopropiyonilglisin (thiola), kaptopril gibi ilaçları da kullanabilirsiniz.
Taşlarınızdan birini analiz için muhakkak Maden Tetkik Arama Enstitüsüne (MTA) gönderin.
Eğer bünyeniz sürekli taş oluşturuyorsa 24 saatlik idrar toplayın, idrarınızda taş oluşturan maddelerin analizini yaptırmak için doktorunuza başvurun.